Ticketmania breekt uit bij Sparta

Het Betaalde Voetbal in Nederland werkt al sinds lange tijd met het Wembley of World Ticketing Systeem (WTS). Los van het feit dat het systeem al erg lang meegaat, levert het ook nog eens de nodige uitdagingen op om er flexibel mee om te gaan. Het heeft ervoor gezorgd dat er een wildgroei is ontstaan aan systemen rondom het ticketing systeem om de nodige extra functionaliteiten te krijgen om makkelijker kaarten te verkopen.

Die uitdaging zorgt ook voor creatieve manieren om toch bepaalde zaken voor elkaar te krijgen zonder budgetten. Hoe krijg je bijvoorbeeld genoeg fans naar het online ticketing platform? Of hoe zorg je voor een creatieve manier om extra tickets te verkopen zonder al teveel in te boeten op de normale prijs of om de omzet te verhogen bij wedstrijden waar de recetteverwachting laag ligt?

Wesley van der Stam van Sparta Rotterdam heeft met Ticketmania bewezen om op een creatieve manier tickets te verkopen. Ticketmania was gericht op het verkopen van extra tickets voor de wedstrijd Sparta – MVV. De ticketprijzen wisselden gedurende de dag van prijs en het was voor fans mogelijk om erg goedkoop de wedstrijd te bezoeken, te profiteren van een leuke korting of juist voor net iets onder de normale prijs een kaart te kopen. Door de prijzen gedurende de dag te laten wisselen hadden fans continu een reden om terug te komen en hopelijk voor de laagste prijs hun kaartje te kopen. Als bonus maakten de fans kans op een meet & Greet met een speler na afloop van de wedstrijd. Uit alle transacties werd één winnaar gekozen.

Naast het feit dat de kaarten binnen het Ticketmania concept werden verkocht, kochten fans ook extra kaarten voor het normale tarief bij. Met een doelstelling van 500 verkochte tickets in één weekend en het uiteindelijke resultaat van 711 tickets is de actie geslaagd. Zeker met het feit dat deze Ticketmania-actie al 6 weken voor de betreffende thuiswedstrijd werd ingezet en uitsluitend via één nieuwsbrief is gecommuniceerd is het resultaat prima.

Een opzet als de Sparta Ticketmania kost wel het nodige werk gedurende de dag om de prijzen steeds aan te passen. Via een remote desktop is het echter mogelijk om dit ook vanuit huis te doen, bijvoorbeeld via een iPad. Op deze manier kan en is er buzz ontstaan rondom de kaartverkoop via het online platform. Een mooie case hoe je creatief om kunt gaan met de uitdagingen die er zijn binnen het bestaande ticketingsysteem in het betaalde voetbal zonder extra kosten.

Wesley van der Stam, Manager Publiekszaken Sparta Rotterdam.
De afdeling publiekszaken is de spin in het web bij de BVO. Naast de verantwoording voor ticketing, wedstrijdorganisatie, communicatie, kidsclub en administratie is er het directe verband met de sales-afdeling, jeugdopleiding, veiligheidsorganisatie en de marketing- en merchandise-activiteiten.